Sunt absolvent al Facultății de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București.
Încă din timpul facultății am avut o afinitate pentru specialitățile chirurgicale și manifestările științifice din acest domeniu, fiind activ încă din anul 2004 când am câștigat premiul II la categoria “Poster – specialități chirurgicale” în cadrul Congresului Internațional al studenților mediciniști, Istanbul, Turcia.
În anul 2007 am început pregătirea în rezidențiat în cadrul specialității de chirurgie ORL-CCF.
Primii ani de rezidențiat i-am efectuat la Clinica “Sf. Maria” a UMF “Carol Davila”, București sub îndrumarea domnului Profesor Dr. Codruț Sarafoleanu, continuându-mi pregătirea în Clinică ORL – SCJU a UMF “Iuliu Hațieganu” avându-l ca mentor pe domnul Profesor Dr. Marcel Cosgarea.
Interesul major pentru patologia rinosinusală și în special a tulburărilor de olfacție, m-a determinat ca în anul 2010 sub îndrumarea domnului Profesor Cosgarea să-mi încep teza de doctorat intitulată „Studiul funcției olfactive în populația sănătoasă și cu patologie rinosinusală din România” în cadrul proiectului European doctoral condus de domnul Profesor Ciuce, pe care am finalizat-o în 2013 cu „Magna cum laudae”.
Am profesat ca medic specialist chirurg ORL în Clinica ORL a SCJU Cluj, UMF „Iuliu Hațieganu” între anii 2011 – 2014 efectuând intervenții chirurgicale în sfera ORL-CCF oncologică și a patologiei cronice sau acute ORL atât la adulți cât și la copii. În toți acești ani de rezidențiat și medic specialist practician ORL-CCF am participat activ la multiple conferințe naționale și internaționale de specialitate cu studii și lucrări științifice personale.
De asemenea, mi-am perfecționat educația medicală participând la multiple cursuri postuniversitare de perfecționare pentru medicii specialiști ORL, atât în țară cât și în străinătate, în același intreval desfășurând și activitate didactică ca lector în cadrul clinicii ORL.
Odată devenit membru junior al Societății Europene de Rinologie am reușit ca în anul 2009 să traduc și introduc în practica medicală românească „Ghidul European de tratament al Rinosinuzitei 2009” un protocol standardizat, utilizat în tratamentul acestei patologii frecvent întâlnire în populația generală.
În 2012, odată cu inființarea cabinetului medical privat „Dr. Cătană Iuliu ORL” și de asemenea a centrului de somnologie și tratament chirurgical al sforăitului și apneei de somn numit „Sforăit Center”, activitatea mea s-a axat în mare parte pe patologia rinosinusală.
În 2014 am decis să mă dedic în exclusivitate activității medicale în mediul privat prin colaborarea ca medic specialist chirurg ORL cu clinica VenArt Cluj-Napoca, clinica Sanovil Bistrița și clinica Someșan Baia-Mare.
Actualmente, activitatea mea chirurgicală (Chirurgia ORL-CCF) se desfășoară în colaborare cu clinici private din Cluj-Napoca, Baia-Mare și Bistrița unde efectueaz intervenții de chirurgie ORL la copii și adulți, chirurgia la copil (adenoidectomie, amigdalectomie Radiofrecvența și Coblație, chirurgie endoscopică sinusală la copil), chirurgie la adult (Chirurgie endoscopică Rinosinusală pentru sinuzită, deviație de sept nazal, turbinoreducție Radiofrecvență și Coblație, Otoplastie, Rinoplastie technică închisă și deschisă, Chirurgia Ronhopatiei cronice – tulburărilor de somn, Implant Pillar și alte proceduri specifice).
Sunt membru activ al Societății Române de Rinologie, a Societății Europene de Alergologie-Imunologie, a Societății Europene de Rinoplastie la nivelul cărora activez anual cu prezentări științifice și cursuri postuniversitare de perfecționare.
Sunt și voi rămâne un medic devotat profesiei mele, îmi place să-mi desfășor activitatea cu profesionalism, corectitudine și atașament față de pacienții mei.